Deugdenyoga

Ontdek je innerlijke schatten

Deugdenyoga is een passie van Patty Jongemaets. In 2009 ontdekte ze meer dan 100 deugden − zielskwaliteiten − omschreven door de Canadese psychologe Linda Kavelin Popov. Kort daarna is Deugdenyoga geboren. Door in iedere les of yogasessie bewust stil te staan bij één specifieke eigenschap − zoals moed,vreugde of begrip − ervaar je de oefeningen veel intenser. Bovendien word je je bewust van al je innerlijke schatten en leer je hoe je die kunt laten schijnen!

Het blijkt dat deugdenyoga iedereen aanspreekt. Het raakt mensen vaak diep en geeft een enorme verandering. Het haalt het beste in je omhoog. Een voorbeeld: na de yogales met de deugd hoffelijkheid vertelde een meisje van 16 jaar dat ze hoffelijkheid had ingezet bij een nieuwe collega (bij haar zaterdag baantje) en voor haar is gaan afwassen omdat ze zag dat ze het zwaar had.

Een ander prachtig voorbeeld:

Wat een prachtige les gisteren.
Op dinsdag jongstlede moest ik vanwege een ongeluk op de A& , via de A4 en A9 naar Hoorn.
Ik was zo onzeker over de route omleiding, constant nerveus, voelde me ongemakkelijk. Komt de laatste tijd overigens vaker voor en het wordt geweten aan de overgang. Gisteren na het doen van de lamklank voor het (openen?) van de eerste chakra, kreeg ik een soort van pijn in de onderrug, niet heel heftig maar wel voelbaar. Je had ook verteld dat door het niet in balans zijn daar, onzekerheden etc… veroorzaakt.
Ik was erg verwonderd hierover, mijn gevoel de dag ervoor en de insteek van de les, de samenhang , het viel op zijn plek. De pijn is weg (dezelfde middag nog) en ik  voel me niet onzeker.
Heb je een beschrijving van hoe deze oefening moet, of heb je het eventueel op dvd te koop?
Ik ben er zeer erg in geinteresseerd.
Heel erg bedankt.
Ik was echt verwonderd!

Een yogales

  • Reflectie op een deugd (via een deugdenkaart, individueel en samen van gedachten wisselen wat de deugd voor je betekent)
  • Meditatie (je in de deugd inleven)
  • Yogaoefeningen die aansluiten bij de deugd (de deugd voelen en ervaren)
  • Afsluiting een liggende ontspanningsmeditatie en/of reflectie op de deugd. En voor wie wil is er tot slot een kop lekkere thee.

“Mijn intentie is mensen mee te geven dat ze zichzelf volledig leren accepteren en verbinding met zichzelf maken. Liefde voor zichzelf te mogen voelen. Want alles begint bij jezelf. Wanneer er vrede in ons is, kan er vrede in de wereld komen. Met Deugdenyoga gaan mensen bewuster in het leven staan. Ineens ontdekken ze de diepere betekenis van bijvoorbeeld geduld of begrip. Zo wordt het leven makkelijker en liefdevoller, en hierdoor veranderen relaties onderling en met zichzelf. Een voorbeeld; Bij de deugd integriteit besef je dat je het voorbeeld bent, je leeft wat je verkondigt. Hier gaan we met houdingen en meditaties op in. Wat is er dan nog mooier wanneer er een vader de volgende les zegt: ‘Ik ben gestopt met schreeuwen tegen mijn zoontje omdat ik altijd verkondig dat hij dat niet mag. Opeens ontdek ik dat ik het zelf doe, ik heb mijn excuus aangeboden’. Ik geef graag een stuk bewustwording mee, zodat mensen er ook ‘off the mat’ wat aan hebben.”

Levensmotto
‘Deugdenyoga is voor mij de yoga van het hart, de weg van de ziel geworden.’ Daarom heb ik deugdenyoga ontwikkeld.

De Yogadeugd

Voor de yogadeugd van de week klik hier…….

Meer weten over deugden? klik hier…….

Boek

‘Deugdenyoga; een gids voor een bewust, gezond en gelukkig leven’ is een inspirerend boek voor wie yoga beoefent én voor wie yogales geeft. Het is verkrijgbaar door een mail te sturen of in de boekhandel of via de webshop.

Opleiding voor docenten

Patty Jongemaets geeft als enige in Nederland de 1- jarige opleiding Docent Deugdenyoga. Kijk hier voor meer informatie.