Blog

De deugd compassie

De deugd compassie
De Boedha zou hebben gezegd:”wat is dat ene, dat alle deugden in zich draagt? Dat is compassie.”
Compassie of ook wel mededogen

Teveel met jezelf bezig zijn is vragen om lijden.
Zorg om het welzijn van anderen is de weg naar geluk. Daila lama
Laten we onze harten vullen met onze eigen compassie voor onszelf en voor alle levende wezens. –Tich Nath Hanh

Wat is nou compassie?
Het gaat eerst om de liefde en compassie naar jezelf dan pas kan je compassie hebben voor anderen.

Compassie hebben met jezelf houdt nauw verband met het aanvaarden van jezelf. Compassie hebben voor je eigen menselijke zwakheden en om de erkenning dat we kwetsbaar en onvolmaakt zijn net als iedereen.

Compassie gaat volgens de yogafilosofie over onvoorwaardelijke liefde en acceptatie zonder oordeel. Compassie kun je ontwikkelen voor anderen, de wereld om je heen, en voor jezelf. Op dat laatste element kan je je richten terwijl je de oefeningen doet op je yogamat.

Zelfcompassie is een begrip dat door de Amerikaanse psycholoog Kristin Neff is geïntroduceerd. Zij liet zich inspireren door het boeddhisme, waarin zelfcompassie wordt omschreven aan de hand van drie elementen: vriendelijkheid, menselijkheid en mindfulness. Vriendelijkheid betekent dat je begrip hebt voor jezelf, voor je eigen emoties en imperfecties. Menselijkheid betekent dat je accepteert dat niets volmaakt is. En mindfulness, in termen van zelfcompassie, houdt in dat je je emoties erkent, ze niet wegduwt maar er ook niet in verdrinkt. Je bent zacht en zorgzaam voor jezelf en realiseert je dat het leven met vallen en opstaan gaat.

Tijdens je yogasessie kan je zelfcompassie oefenen door open te staan voor wat je voelt en ervaart tijdens de houdingen. We oefenen vriendelijkheid met zachte bewegingen en acceptatie met houdingen die je hart openen.

Compassie voor de ander en de aarde. makkelijk?
Compassie is een prachtige kracht en kwaliteit. Je kunt namelijk geraakt worden wat iemand meemaakt.
Soms is het moeilijk om compassie te voelen. We waren laatst aan het varen en dan zie je boten vol met mensen en dan gooien ze gewoon de blikjes, flesjes over bord. Of het hele grasveld in het bos ligt bezaaid met afval. hebben ze dan geen compassie naar de aarde? hier gaat het dus om de diepe verbinding, wanneer je een verbinding voelt met de aarde dan doe je dat niet. Maar goed met een slok op is dat allemaal weg! Kan je daar compassie voor voelen?
misschien zijn ze wel helemaal uit verbinding met zichzelf en hebben daarom alcohol nodig om vrolijk te zijn. wie weet wat er speelt?
Dit onderstaande kan je misschien helpen anders te kijken.

Doordat je geraakt bent, maak je verbinding met diegene. Je maakt verbinding vanuit het hart. Zeker bij pijn. Pijn herkennen bij de ander kan voor een diepe verbinding zorgen.

Je voelt mee, wilt helpen, steunen en warmte geven, wat voor gevoel die ander ook heeft. Daarnaast voel je de ander aan en je kunt begrijpen hoe die persoon zich voelt. Je bent betrokken bij de ander en zijn of haar gevoelens.

Ook gaat het erom dat je de persoon niet veroordeelt, voor wat diegene doet. Dus misschien heeft die persoon wel een fout gemaakt, of niet zo handig gehandeld.

Dit zijn nou eenmaal de keuzes die die persoon gemaakt heeft. Als je vanuit compassie handelt en voelt, accepteer je die persoon zoals hij is, zonder veroordeling.

Soms kan compassie ook ontstaan voor iemand die je misschien niet zo goed kent. Maar toch is er dan een diepe verbinding ontstaan en kun je compleet meevoelen.
Iemand helpen kan ook door een gebed. Iedere morgen doe ik de Metta meditatie:
dat ik veilig mag zijn
dat ik gelukkig mag zijn
dat ik gezond mag zijn
dat ik gemakkelijk mag leven.
doe dit dan voor iemand anders
dat jij… ( naam van die persoon) veilig mag zijn. enz.
doe het voor zoveel mensen als je maar wilt
tot slot voor alle wezens op Aarde!
namaste
Patty

De deugdenyoga opleiding helpt om compassie vol naar jezelf en anderen te zijn. klik hier voor info