Blog

de deugd vreugde 8 pijlers voor meer vreugde

De deugd Vreugde 2.
Als er iets aan de situatie gedaan kan worden , is er dan rede voor somberheid? Als er niets aan de situatie gedaan kan worden , wat heeft het dan voor zin om somber te zijn? Daila Lama geleerd van Shantideva

Het boek van vreugde echt een aanrader, ontdek de acht pijlers voor meer vreugde!
In dit onderstaande verhaal vind je er een paar.

Een NAAR bericht hoe blijf je vreugdevol?
Twee maanden geleden kreeg ik een NAAR bericht naar aanleiding van een scan in verband met een eventuele liesbreuk. Het is geen liesbreuk maar een vergrote lymfe wat in kan houden en waar U goed rekening mee moet houden dat het lymfeklierkanker is. De wereld stortte even in! ik hield mij flink! Er werd een spoedoperatie gepland, er werden mensen afgezegd en drie dagen later zou ik geopereerd worden zodat de lymfe opgestuurd kon worden naar de patholoog. Eenmaal thuis trilde ik over mijn hele lijf. Tranen, emotie en zag de meest erge scenario’s. Toen bedacht ik mij ineens wanneer ik dit bericht niet had gehoord was ik nog even vrolijk van het leven aan het genieten. Dus laat ik het gewoon laten voor wat het is. Nu heb ik er geen enkele invloed op. Eigenlijk de zin toegepast die boven aan de nieuwsbrief staat (ik had het boek toen nog niet gelezen.) Ik heb het tegen min mogelijk mensen gezegd omdat er dan alleen maar zorgen en negatieve energie op kan komen, en ik andere mensen belast. Wel heb ik gemediteerd op een gezond lichaam en zoals altijd mijn dankbaarheid daarvoor.

De operatie kwam, zou maar tien minuten duren. Verdoving werkte binnen een paar seconden, echt ongelovelijk! Snee, ik zei nou dat is een fluitje van een cent maar de chirurg zei:”aan iedere operatie zit een risico, dus blijft een ingreep met evt consequenties.” Ok ik hield me maar stil met mijn positieve instelling. Toen na 5 minuten zei hij ik heb goed en slecht nieuws. Slechte nieuws is ik kan de vergrote lymfe niet vinden en goede nieuws is dat het dan waarschijnlijk geen lymfeklierkanker is. Een andere chirurg werd erbij gehaald. zoeken en zoeken, meer verdoving. Iets deed een enorme pijn waarop ze zeiden toch een soort lies of dijbeenbreuk, maar ja dat kunnen we nu niet opereren dat wordt een andere operatie. Toch maar weefsel opsturen om dingen uit te sluiten. Uiteindelijk na een uur werd de snee gehecht en moest ik uiteindelijk nog wel twee weken op de uitslag wachten. Dankzij yoga en nog een van de acht pijlers kon ik die twee en halve week zo goed als vreugdevol doorkomen. Een van de andere acht pijlers is acceptatie en de andere: vanuit verschillende invalshoeken kijken.

Hoe kan een negatieve gebeurtenis een positieve ervaring worden? De zegening te zien in een vloek, de vreugde in de smart. We hebben de vrijheid te kiezen hoe onze reactie is op iets.

Een groot deel van ons lijden wordt veroozaakt is hoe we reageren op de mensen, plaatsen , omstandigheden, dingen in ons leven.

In plaats van ze te aanvaarden verzetten we ons er tegen, zodat we vast blijven zitten in oordeel, kritiek, en wanhoop en verslaving. Als we op een dergelijke manier klem zitten is het voelen van levensvreugde onmogelijk. Acceptatie is het zwaard dat al onze weerstanden doorsnijdt zodat we kunnen ontspannen, de dingen helder kunnen zien en ontspannen kunnen reageren.

Nogmaals Hoe kan een negatieve gebeurtenis een positieve ervaring worden?

De zegening te zien in een vloek, de vreugde in de smart.

We hebben de vrijheid te kiezen hoe onze reactie is op iets.
Dit geeft zoveel vrijheid en ruimte! de uitslag heeft lang op zich laten wachten ik ben heerlijk getest of ik deze mooie pijlers echt kon toepassen maar uiteindelijk bleek alles goed alleen nog wel een operatie liesbreuk, maar had geen haast!!

TOEN WAS ER TOCH NOG WEL EVEN EXTRA VREUGDE!!

En kwam de volgende pijler: dankbaarheid! Ik ben dankbaar dat ik leef!
namaste,
Patty

Doe de kinderyoga opleiding en ervaar je heel veel vreugde. meer info

Waar kan ik deugdenyoga volgen?meer info