Deugdenyoga opleiding

Wat is deugdenyoga?

Deugden zijn innerlijke krachten of kernwaarden die we met onze ziel tot uitdrukking brengen. Denk bijvoorbeeld aan moed, liefde, integriteit en dankbaarheid. Door deugdenyoga wordt de soms wat lastig te begrijpen yoga filosofie een stuk toegankelijker. Deugdenyoga is speels maar heeft veel diepgang en kun je gemakkelijk toepassen in je dagelijkse leven. Bewust of onbewust. Deugden benadrukken de kracht in jezelf en dat geeft veerkracht en zelfvertrouwen. Tegelijkertijd voel je je gezonder, vrolijker en voel je meer ontspanning.

Lees hier meer over onze deugden yogalessen.

Patty Jongemaets , eigenares van Dolfijn Wellness, heeft jarenlange ervaring met het geven van yoga, coaching en healing. Deugdenyoga is een bijzondere vorm van yoga en is door haar ontwikkeld.

Patty heeft een aantal boeken over deugdenyoga geschreven die je eenvoudig via onze webshop kunt bestellen.

Dolfijn Wellness is dé opleider voor deugdenyoga

Dolfijn Wellness is de eerste aanbieder van de officiële beroepsopleiding tot deugdenyoga docent. Deze opleiding wordt erkend door Yoga Alliance Professionals (YAP).

Bij deugdenyoga worden de diepere betekenissen van een deugd geïntegreerd in houdingen, meditaties en affirmaties. (Een affirmatie is een krachtige, positieve zin die je vaak herhaald waardoor het werkelijkheid wordt) Daarnaast gebruiken we technieken uit Hatha yoga, Yin yoga, Dru yoga en Kundalini yoga.

Deugdenyoga is voor iedere yogadocent een enorme verrijking tijdens de lessen en helpt bij het verder verdiepen van de oefeningen. Dat komt onder andere omdat we affirmaties en houdingen gebruiken die bij de deugd passen waardoor het binnenkomt op hoofd-, hart- en zielniveau. Daardoor beleven de leerlingen de yogalessen intenser.

“Deze yoga opleiding heeft me zoveel gebracht. Ik heb genoten van de rust, de ruimte voor ontspanning en de verdieping die de deugden aan een yogales geven. Het is heel fijn dat ik dit met gelijkgestemden heb kunnen delen en ben blij dat ik mezelf deze opleiding heb gegund. Voor mij had het nog wel langer mogen duren.”

Voorbeelden hoe deugden je helpen

Openheid: Je hebt geen verborgen agenda. Soms zeg je dingen niet om de ander geen pijn te doen. Bijvoorbeeld dat je niet meer van je partner houdt, maar om de kinderen of welke reden dan ook bij elkaar blijft en je net doet alsof je nog van hem of haar houdt. Door hierbij stil te staan word je wel wakker geschud.

 

Integriteit: Je woorden komen overeen met je daden. Een deelnemer realiseerde zich dat hij zijn zoontje verbood om te schreeuwen. Want dat hoort niet en is niet respectvol. Deze deugd maakten hem bewust van het feit dat hij zelf ook schreeuwde. Dat maakte hem verdrietig, maar zorgde er ook voor dat hij in alle openheid met zijn zoontje hierover is gaan praten.

 

Wat leer je tijdens de deugdenyoga opleiding

Persoonlijke ontwikkeling De opleiding is opgebouwd uit de deugden, verschillende yogavormen en de levenscoachtrainingen van Patty Harpenau. Samen zijn ze de perfecte combinatie om bewuster te worden van wat je echt verlangt en hoe je dat kunt creëren. Zo leer je de deugden in jezelf omhoog te halen.

Yogales voorbereiden Je leert hoe je een deugd als een rode draad in een yogales verwerkt. Hoe gebruik je de deugd bij een yogahouding, hoe licht je een deugd toe, Hoe verwerk je het in de (eind)meditatie en hoe pas je het toe in de adem.

Yogales geven Je oefent in het lesgeven van yoga en gebruiken verschillende stijlen. Zoals yin yoga, Hatha yoga, Kundalini yoga en Dru yoga. We nemen uitgebreid de tijd om de yogahoudingen te oefenen.

Didactiek Je leert wat een houding doet, hoe je die op een simpele en begrijpelijke manier begeleidt en hoe je de deugd in de les kan integreren. Zo leer je mensen naar hun lichaam te luisteren, bij hun gevoel te brengen en uit hun hoofd te halen.

Methodiek We behandelen de 7 Chakra’s, de 5 Kosha’s, de Vayu’s en het achtvoudigpad van Patanjali en hoe ze verbonden zijn aan de deugden en aan de houdingen.

Waarom zou je de deugdenyoga opleiding volgen?

 • Centraal staat jouw eigen bewustzijn. De opleiding stimuleert je om naar binnen te keren en vooral te ervaren en te voelen. De antwoorden op belangrijke vragen komen vanzelf. We gebruiken boeken over yogafilosofie en yoga anatomie ter inspiratie, maar de ware antwoorden vinden we binnenin. In potentie is alles immers al in onszelf aanwezig.
 • Je leert mensen begeleiden naar een versneld bewustwordingsproces omdat de opleiding doorwerkt op fysiek, mentaal, emotioneel en zielsniveau. Met de docentenopleiding op zak ben je goed in staat om vanuit de deugden yogalessen te geven aan volwassenen.
 • We werken in kleine groepen (gemiddeld 8 deelnemers). Hierdoor kunnen we iedereen voldoende persoonlijke aandacht geven. Onze opleidingsruimte is warm, gezellig en intiem. Vaak gebruiken we passend bij de deugd een heerlijke 100% zuivere (essentiële) olie van dōTerra.
 • Na voltooiing van de deugdenyoga docent opleiding ontvang je het certificaat 'Docent Deugdenyoga' en mag je het keurmerk van de Deugdenyoga Opleiding van Dolfijn Wellness op je website plaatsen.
 • Na voltooiing van de deugdenyoga docent opleiding heb je alle kennis, vaardigheden, motivatie en inspiratie in huis om je eigen deugden yogalessen op te starten.
 • Ook na de opleiding blijven we je inspireren met (deugden)yogalessen en zijn we bereikbaar voor al jouw vragen over deugdenyoga.
 • Ieder jaar organiseren we een terugkomdag voor oud-cursisten.

Details en toelatingseisen

 • De deugdenyoga opleiding is voor iedereen die yoga didactisch wil inzetten of via deugdenyoga verdieping zoekt. We verwachten dat je bekend bent met yoga omdat je dan weet wat yoga doet. Onze opleiding is op basis van MBO werk- en denk niveau.
 • De opleiding bestaat uit een basisjaar van 20 lesdagen (incl. 2 examendagen) en vindt verspreid over een jaar plaats. Na dit basisjaar (170 uur) ontvang je een certificaat en mag je deugden yogalessen geven.
 • Wil je je nog verder verdiepen? Volg dan de deugdenyoga advanced docentenopleiding. (30 uur).
 • Heb je de deugdenyoga basic en advanced opleiding beiden gevolgd, dan ontvang je een branche-erkend diploma (200 uur). Hiermee kun je je bij Yoga Alliance Professionals registreren voor de internationale erkenning als RYT-200 yoga docent.
 • Bij deugdenyoga is het belangrijk dat je op een positieve en opbouwende manier les geeft. Daarom volg je, voor of tijdens of  direct na de opleiding  de 2-daagse deugdenworkshop.
 • Ben je een ervaren yogadocent. Dan kun je ook de versnelde deugdenyoga opleiding bij Dolfijn Welllness volgen. Duur: 10 dagen.

Een kennismakingsgesprek is altijd mogelijk en kan ook telefonisch. Ook kan je ook een deugdenyogales meedoen om de sfeer te proeven. Neem gerust contact met ons op wanneer je vragen hebt.

Opleidingslocatie deugdenyoga opleiding

De opleiding deugdenyoga docent volg je op een prachtige locatie aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. Net buiten de drukte van de stad. Deze oase van rust en ontspanning helpt je om tot jezelf te komen.Dolfijn Wellness Yoga Lessen

Dolfijn Wellness beschikt over een fijne, lichte yogaruimte met uitzicht op het water. Bij mooi weer krijg je buiten les op de houten vlonders of zelfs óp het water.

 

Het trainingsmateriaal, een uitgebreide docentenmap en het deugden yogaboek zijn inbegrepen in de prijs. Daarnaast verwachten we dat je zelf ook een paar boeken aanschaft. Meer informatie daarover ontvang je na je inschrijving.

Programma deugdenyoga opleiding

 • Dagindeling
 • Zuiveringsritueel en meditatie
 • Deugdenyogales Uitgebreid aandacht voor de asana’s en pranayama oefeningen
 • Chakra oefeningen
 • Een stuk persoonlijke ontwikkeling m.b.v. Life codes, The gift of de deugden
 • Theorie
 • Ontspanningsmeditatie

De eindopdracht bestaat uit het uitwerken en geven van een volledige deugdenyogales. We beoordelen of de yogahoudingen op een correcte wijze zijn uitgeschreven en uitgevoerd, exact zoals je hebt geleerd tijdens de opleiding.

Verdiepingsmogelijkheden.

Vaak smaakt een deugdenyoga opleiding naar meer. Daarom bieden we bij Dolfijn Wellness tal van workshops en vervolgcursussen aan.


Dolfijnwellness - keurmerk Deugden YogaDolfijnwellness - SYN Klassieke YogaDolfijnwellness - CRKBO geregistreerd docentDolfijnwellness - CRKBO instellingDolfijnwellness - Adiona

De opleidingen van Dolfijn Wellness staan geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) en bij het YAP, Yoga Allicance Professionals. Ook zijn we aangesloten bij de Samenwerkende Yogadocenten Nederlanden bij Adiona, platform voor kindercoaches.

Save

Save