BlogDeugd

Respect in deze decembermaand

De laatste deugd waarmee ik dit jaar werkte was respect. Alle universele deugden hebben met respect te maken. Leef je met de deugden, dan toon je respect naar anderen (en vice versa) en laat je zien dat het belangrijk is. En hoe toepasselijk is deze deugd met alles wat er allemaal om ons heen gebeurt in december. Het hele pietenverhaal, docenten die bedreigd worden door leerlingen, de gele hesjes protesten… Dit alles heeft met respect te maken.

Respect begint bij jezelf waarderen

Mijn grote ontdekking tijdens deze periode waarin we met de deugd respect hebben mogen werken, is dat respect echt bij jezelf begint en van daaruit kun je respect hebben voor anderen.

Respect heeft alles met eigenwaarde te maken. Als we geen eigenwaarde hebben dan kan je ook geen respect of weinig respect hebben voor anderen. Een laag zelfbeeld door allerlei hoge verwachtingen van de kinderen maakt het er niet beter op. Dus werk aan de winkel voor yogadocenten. Kinderyoga is een must; daar komt de eigenwaarde terug en wordt de verbondenheid hersteld. Waardoor geweld en pestgedrag op scholen zullen afnemen.

Respect is ook je grenzen aangeven

Respect is niet grenzeloos. Het gaat ook om je eigen grenzen aangeven. Het is dan wel belangrijk dat je dit op een respectvolle manier doet.
Ik kwam zelf afgelopen week veel oefensituaties tegen over hoe met respect in bepaalde situaties te handelen. Een open vuilniszak die zo maar bij ons op het pad wordt neergegooid. We zagen zelfs een automobilist die zo een vuilniszak vanuit het raampje in het water gooide. Hoe kijk je daar nou met respect naar? Nou, eerlijk, dat is moeilijk!

Wat ik inzag; respect betekent ook eerbied hebben voor de aarde en voor alles wat leeft. Dus je kunt er wel degelijk wat van zeggen en je grens aangeven. Alleen vanuit respect doe je dat dan op een hoffelijke en vriendelijke manier. Hier valt voor ons als maatschappij denk ik nog wel wat te leren.

Check. Hebben we het over hetzelfde?

Belangrijk is wel dat we met elkaar afspreken wat we dan onder respect verstaan. Een voorbeeld hiervan komt uit WOI. Waar zowel Amerikaanse als Japanse soldaten moed als deugd beschouwden.

Voor de gevangen genomen Amerikaanse soldaat betekende dit twee zaken: 1) hij zou moeten proberen te ontsnappen en 2) hij zou in gevangenschap de vijandelijke behandeling moeten kunnen verdragen tot aan zijn bevrijding. De Japanse soldaat, echter, beschouwde zelfmoord en juist niet uithoudingsvermogen als bewijs van moed.

Het resultaat was dat beiden elkaar als lafhartig beschouwden en elkaar als krijgsgevangenen slecht behandelden. Hun waarde moed was identiek, de uiting ervan was in hun eigen cultuur verschillend!

Met deugden is het belangrijk helder te hebben wat we verstaan onder de deugd. In dit geval respect. Is dat bij de voordeur de schoenen uit doen? Wanneer je dit niet weet dan kan het zijn dat men je respectloos vindt. Dus qua communicatie is er nog heel wat nodig voor de wereldvrede (en vrede in huis).

Een mooi pleidooi voor de deugden tweedaagse. Deze workshop heeft al heel wat relaties gered en beter gemaakt. Geef het door aan iedereen, help mee aan vrede en vreedzame relaties.

Respect verdienen en geven

Zo kan ik nog wel uren doorgaan over respect. Deze deugd blijft mij boeien. Hij staat niet voor niets in de deugden top 10 op nummer 1! En dat is in alle culturen!

Volgens de yoga moet je respect verdienen. Je kunt het niet eisen. In de yoga heb je respect verdiend als je wijsheid en diepgaand mededogen hebt ontwikkeld.

Dan sluit ik af met respect is ook je respect uitspreken naar anderen. Wie respect verlangt, dient het ook te geven. Geef de ander eens een mooi kerstcadeau door je waardering naar hem of haar uit te spreken. Wat bewonder je in de ander? Waar ben je hem of haar dankbaar voor? Geef dit als een groot kerstcadeau! En geef het als een soort waardebon voor de toekomst. Zodat je het veel vaker gaat zeggen.