Blog

Geen grotere deugd dan verdraagzaamheid

Verdraagzaamheid is een buitengewone kwaliteit die in de boeddhistische lectuur hoog wordt geprezen. Het kan alleen maar ontwikkeld worden wanneer rusteloosheid en haat al in je geest tot bedaren zijn gebracht, zoals dat gedaan wordt bij meditatiebeoefening. Dus mediteren is het toverwoord!

Er is geen groter kwaad dan woede en er is geen grotere deugd dan verdraagzaamheid -Acharya Shantideva

Terwijl we met de tweede deugdenyogales verdraagzaamheid bezig waren, kreeg ik een mail dat het de dag van geluk was. Met o.a de volgende zinnen: Iedereen is op zoek naar geluk/ verlichting. En voor de een is dat een moment van geld in een gokkast gooien en voor de ander is het kijken naar de ondergaande zon. En ook al is het gedrag van sommige mensen nóóit goed te keuren – je kunt wel compassie opbrengen voor mensen die (tijdelijk of langdurig) zó ver van hun hart vandaan zijn geraakt dat ze daden van terreur als de enige uitweg naar hun eigen verlichting zien. Ik kies ervoor die mensen liefde te sturen, opdat ze in een steeds krachtiger veld van liefde terechtkomen en uit hun veld van haat kunnen stappen. Vanuit een plek van liefde en geluk is niemand in staat tot daden van terreur. Wat een mooie mail net terwijl ik de deugdenyogales verdraagzaamheid geef. Een deugd die heel hoog in het vaandel staat bij het boeddhisme. En ja lieve mensen hoe moeilijk het ook is, als we dit kunnen wat zou de wereld dan anders worden! Give it a try! Ook al is het nog zo ongelofelijk moeilijk!

Laat asana’s je helpen

Asana’s helpen je om een grotere verdraagzaamheid in lichaam en geest te ontwikkelen, zodat je stress en druk gemakkelijker kunt verdragen. “Als je je kunt aanpassen en evenwicht kunt vinden in een wereld die altijd bewegelijk en instabiel is, leer je de onophoudelijke veranderingen en verschillen te verdragen”, aldus Iyengar.

Energetische Olifant

Ganesha – het olifantsymbool – staat voor kracht, intelligentie en evenwicht. In India is de witte olifant een symbool voor zuiverheid. Ondanks hun omvang zijn olifanten pure vegetariërs. De vier armen van Ganesha staan voor zijn immense kracht in het helpen van de mensheid. De strop en de prikkel die hij draagt in zijn twee handen staan voor de verspreiding van genade. Zijn gebroken slagtand laat zien dat hij het toevluchtsoord is voor iedereen. Zijn enorme buik is kenmerkend voor zijn verdraagzaamheid en betekent dan ook dat alle dingen, het hele universum, zijn opgenomen in hem. Als ode aan deze lieve Ganesha doen we de Energetische Olifant. Deze oefening verstevigt je fundament en helpt je te aarden.

o Kom staan in de Berghouding. Tadasana.
o Adem in en strek je armen omhoog.
o Adem uit en buig vanuit je heupen je rug voorover. Je houdt je bovenlichaam slap.
o Buig je knieën en zet je handen plat op de grond.
o Op een inademing duw je je voeten stevig in de grond en strek je je benen. Je billen komen omhoog en je nek is ontspannen. Je handen blijven plat op de grond. Als dit niet lukt, is het oké om met je vingers de grond te raken.
o Uitademend buig je je knieën en blijven (of komen) je handen plat op de grond.
o Inademend duw je je voeten stevig in de aarde en strek je weer je benen. Je knieën blijven zacht. Herhaal dit ongeveer 10 keer.
o Adem rustig uit en kom wervel voor wervel omhoog.
o Adem in en strek je handen voor je uit op schouderhoogte.
o Adem uit en buig je knieën.
o Adem in en duw je vanuit je voeten omhoog, strek je benen. Herhaal dit een aantal keer.
o Op een uitademing breng je je armen naar beneden en voel je na. Misschien voelen je benen nu wel net zo zwaar als de dikke olifantspoten van Ganesha.

Sat Kar Tar

Deze meditatie helpt je wanneer je voelt dat je hart gesloten is. De mantra Sat Kar Tar opent je hart voor liefde, liefde voor jezelf, liefde voor anderen en liefde van anderen. Hij helpt je ook als je relatie niet lekker loopt. Hij brengt liefde en laat jullie verdraagzamer zijn.

Je strekt in 3 stappen je armen zijwaarts weg met je handpalmen naar buiten gericht, terwijl je Sat Kar Tar zegt:
Stap 1; zeg Sat terwijl je je handen voor je borst tegen elkaar drukt in de Anjali Mudra.
Stap 2: zeg Kar en laat je handen een stukje uit elkaar komen. Je handpalmen richt je naar buiten, je ellebogen zijn nog gebogen.
Stap 3: zeg Tar terwijl je je armen op schouderhoogte helemaal weg strekt. Ook je handpalmen strek je goed weg.

Herhaal de mantra met deze beweging gedurende een aantal minuten. Ontspan dan in de Gyan Mudra, je handen liggen op je knieën/dijen en je duim en wijsvinger houd je licht tegen elkaar aan.

Stel je nog even open voor de wijze woorden van Willem Frederik Hermans: Als iedereen verdraagzaam is, hoeft er in feite ook niets meer verdragen te worden.

 

Wil je drie complete lessen met de deugd verdraagzaamheid? Binnenkort kun je deze hier online volgen.